ANIMACIÓ LECTORA: Enric Valor i Carles Cano

Enric Valor

Enric Valor i Vives (Castalla, 1911- València, 200) va ser gramàtic, lexicòleg, rondallista i novel·lista. Recopila trenta-sis rondalles de la tradició oral valenciana i les transforma en literatura escrita en equilibri entre la normativa i la recerca dialectal, fixant expressions. Com a lexicògraf es guanya un lloc de privilegi entre els fabristes més respectats i té un paper destacat en la difusió de la gramàtica catalana al País Valencià, amb obres com Millorem el llenguatge (1971), Curs mitjà de gramàtica catalana referida especialment al País Valencià (1973) i La flexió verbal (1983), entre d'altres. De l'obra narrativa cal situar al capdamunt el "Cicle de Cassana", integrat per la trilogia Sense la terra promesa (1980), Temps de batuda (1983) i Enllà de l'horitzó (1991). Va rebre el Premi de les Lletres Valencianes (1985), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1987) i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1993) entre d'altres; i és investit Doctor Honoris Causa per les Universitats de València, de les Illes Balears, Politècnica de València, de Castelló i d'Alacant. Va ser soci d'honor i vicepresident pel País Valencià de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Resultado de imagen de els guants de la felicitatL'animació lectora d'aquest grup ha començat amb un Kahoot sobre l'autor. De manera individual haviem de contestar preguntes sobre fets de la seua vida i la seua trajectòria professional. Després, ha tingut lloc una representació amb titelles sobre una de les obres de l'autor, Els guants de la felicitat.

M'ha agradat molt la representació amb titelles, ja que ha sigut el primer grup en realitzar aquest tipus de representació. M'ha cridat molt l'atenció, ja que cada una de les titelles estava exactament caracteritzada com els personatges de la història, a més, el escenari era molt bonic. Recomanaria aquesta animació lectora per a realitzar-la amb els més menuts ja que ha sigut molt divertida. 

Carles Cano

Carles Cano va nàixer a València l’any 1957. És llicenciat en Filologia Catalana i ha exercit la docència durant més de 20 anys. És molt conegut per ser locutor de ràdio i televisió, guionista i conta-contes. La seua trajectòria com a escriptor d’obres destinades a xiquets i joves comença a principis dels anys 80. Va quedar finalista del premi Enric Valor en 1981. Alguns dels seus llibres són Contes per a tot l’any (1998), La màquina dels contes (2002), La festa monstruosa (2012), entre altres. A més, ha estat guardonat amb diversos premis, entre els quals cal destacar el premi Lazarillo de 1994, amb T’he agafat, Captuxeta.

Resultado de imagen de the agafat caputxetaL'animació lectora d'aquest grup ha estat presentada en format de programa de televisió, més concretament, com "El Hormiguero". En aquest programa acudia com a invitada especial una especialista en les obres de Carles Cano. A més, es produïa una entrevista mitjançant web amb l'autor. En aquesta entrevista l'autor contestava sobre la seua obra i vida. Més tard, les components del grup, mitjançant una infografia, han explicat de que tractava una de les obres més interessants de Carles Cano, T'he agafat, Caputxeta. D'aquesta forma, han passat a realitzar la representació teatral d'un fragment de l'obra, molt conegut per tots nosaltres. Les disfresses estaven molt bé, la de caputxeta, la del llop... i les interpretacions han sigut molt bones, així com el decorat.


M'ha paregut una animació lectora molt interessant ja que les components del grup han contactat directament amb Carles Cano i han pogut parlar amb ell en persona (per videoconferència), i preguntar tot el que vuigueren sobre la seua vida. Em pareix una molt bona forma de animar a la lectura de les obres, ja que, parlar amb l'autor de l'obra en persona pot despertar curiositat per llegir les seues històries, i saber més sobre els seus pensaments i la seua forma d'escirure. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Poemes paral·lels

Un conte embastat

ANIMACIÓ LECTORA: Teresa Broseta i Fina Masgrau