Conferència: Funcions i reptes de la literatura inclusiva en l'educació

Resultado de imagen de carme morera i tona catala
El passat divendres 20 de setembre de 2019 vam comptar amb la presència de Tona Català a la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant. Aquesta va impartir la conferència “Funcions i reptes de la literatura inclusiva en l'educació” a partir del seus llibres A mi què em passa i Mira'm als ulls. En un principi, la seva filla Carme Morera, qui és la protagonista d’aquests dos llibres, anava a assistir a la conferència, però finalment no hi va poder per motius personals. També vam comptar amb la presència del seu editor, Manolo Gil.

Tona Català és periodista, i ha treballat a la redacció de Canal 9 i a tv3. La seua filla Carme és una xica adolescent de 19 anys, qui és la protagonista dels llibres, a més d’haver escrit la major part d’ells, amb l’ajuda de sa mare i de tota la seua família.

Resultado de imagen de ami que em passaEn primer lloc, l’editor dels dos llibres, Manolo Gil, ens va presentar el primer llibre que va publicar A mi què em passa. Aquest llibre és un relat de relats, al igual que el altre, que parla principalment sobre la diversitat. Ens conta que en un primer moment aquest llibre no estava destinat per a la lectura infantil, ja que volien escriure un llibre que fora per a tots els públics, tant per a xiquets com per a majors. La seua experiència va resultar molt positiva ja que pensaven que les escoles no rebrien molt bé aquests relats, degut al seu to malsonant i al vocabulari que s’utilitza de vegades, propi de la realitat adolescent. Però, per a la seua sorpresa va ser un èxit a totes les escoles. Manolo Gil ens contà detalladament que el seu objectiu era escriure literatura en majúscules, la literatura que no té edat, i que van estar molt agraïts de la rebuda que van tindre els llibres als col·legis. Actualment es troben per la 5a edició dels llibres i estan treballant per dur a la pantalla els relats i convertir-los en una sèrie de televisió.

En segon lloc, Tona Català prengué la paraula. Aquesta ens va parlar de la seua filla Carme, una xica adolescent que va nàixer amb una minusvalidesa del 96% i amb hipotonia. Ens va explicar com de dura va ser la infància d’aquesta xiqueta, i totes les mesures que va haver de prendre per tal d’ajudar al desenvolupament de la seua malaltia que hui en dia encara és desconeguda. Va ser així com va decidir escriure el llibre A mi què em passa, i més tard, Mira’m als ulls, una forma d’expressar com va viure el procés i on la seua filla va escriure les seues experiències reals tal com li van ocórrer. Es tracta de històries realistes, i és en el segon llibre, on la historia es torna un poc mes dura i és Carme la que conta en primera persona el que li passa a la seua vida quotidiana, i els enfrontaments que es produeixen amb les persones del seu voltat, amics, professors, companys de classe...

Per a finalitzar la conferència Tona Català ens va llegir alguns fragments dels relats que hi ha als llibres, per tal de mostrar-nos el llenguatge utilitzat i la forma en què la seua filla Carme conta en primera persona les seues pròpies vivències i els seus pensaments. Així, va acabar la presentació i es va donar pas al torn de les preguntes, on alguns dels assistents van exposar els seus dubtes i on l’autora va contestar detalladament.

Personalment, em va parèixer una conferència realment interessant, i em va agradar molt la forma de transmetre de l’autora, ja que el to proper de Tona Català i la seua manera de contar-nos la seua vivència personal va fer que ho disfrutara molt més. A més, cal destacar el fet de que se li va donar un enfocament divertit a un tema del qual hi ha prou sensibilitat com son les malalties rares, o la exclusió a l’escola.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Poemes paral·lels

Un conte embastat

ANIMACIÓ LECTORA: Teresa Broseta i Fina Masgrau